Vet du egentlig hvor mye tilsetningsstoffer du spiser?
Av: Solene Lie Bourgetel
Er vi mer allergiske og intolerante i dag enn for bare tjue år siden, eller er det noe vi innbiller oss?
Aldri før har det vært større overflod av matvarer i Norge, så vel som i verden generelt. Dette er bra, for da blir du ikke så fort lei av den daglige kontorlunsjen. I tillegg er jo ikke tilsetningsstoffer farlig i seg selv. Alle tilsetningsstoffer som brukes i Norge skal i tillegg være godkjent av Mattilsynet. De regulerer mengden tilsetningsstoffer i hver matvare nøye. Tilsetningsstoffene skal ikke gi helserisiko eller villrede oss som forbrukere.
På en annen side spiser faktisk den gjennomsnittlige forbruker rundt 6 – 7 kilo i tilsetningsstoffer alene. For eksempel har lavfett-hysteriet ført til at produsenter må produsere mat med tilsetningsstoffer som erstatter fettet. Når vi spiser flere tilsetningsstoffer hver dag oppstår en slags krysskombinasjon av flere tilsetningsholdige matvarer. Inge Lindseth, klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken, sier til sunt og godt at ett og ett stoff testes av gangen. Dette gjør det vanskelig å se effekten av alle stoffer vi utsettes for på én og samme tid.
– I følge Norsk Institutt for Luftforskning har en gjennomsnittlig nordmann mellom 200 og 400 miljøgifter i kroppen. Ingen har testet hva effekten av alle disse stoffene betyr til sammen.
Lindseth er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og jobber for tiden på Balderklinikken i Oslo. Han er spesialisert innen blant annet diabetes, overvekt og ME.
At maten er billigere, ferdiglaget, masseprodusert og dermed lettere å få tak i er kanskje ikke så bra for oss som vi trodde? De aller fleste kjemikalier som brukes kommersielt i dag har i svært liten grad har blitt testet for deres hormonelle effekter på kroppen. Dette viser en fersk rapport fra WHO (World Health Organization).
Last ned rapporten her; www.euro.who.int
Så, fører disse tilsetningsstoffene til intoleranser, og burde vi dermed holde oss unna slike matvarer? Lindseth mener at det er for lite forskning på dette feltet til å trekke en konklusjon.
– Det viktige er at man får identifisert hva man ikke tåler og legger opp kostholdet sitt etter det, i samråd med helsepersonell. Man kan ikke si at man som frisk må unngå å spise mye av en enkelt matvare for å unngå å bli intolerant. Det er derimot anbefalt å ha et variert kosthold!
Lindseth sier videre til sunt og godt at det er et faktum at antall tilfeller av cøliaki og irritabel tarmsyndrom har økt den siste tiden.
– Sannsynligvis er årsakene til dette sammensatte. Vi vet imidlertid at tilsetningsstoffer kan ha, i doser som er tillatt i maten vi spiser, effekter på tarmfloraen. Det er lite data på dette i mennesker, men i forsøksdyr er det funnet tegn på ubalanse i tarmfloraen og at det i neste omgang bidrar til metabolsk syndrom og betennelse.
Konklusjonen er at forskning peker mot en sammenheng mellom tilsetningsstoffer i mat vi spiser og fysiske reaksjoner hos mennesker. Inntak av tilsetningsstoffer fører dessuten til en blandingseffekt som vi ennå ikke vet langtidsresultatet på.
Ved å velge bort produkter med mye tilsetningsstoffer sparer du kroppen din for stoffer som ikke har noe i kroppen din å gjøre. I tillegg signaliserer du til butikker, importører og produsenter at du ikke ønsker slike produkter på markedet. Hjemmelaget mat med ferske råvarer forblir det sunneste du kan utsette kroppen din for. På den måten har du stålkontroll over hva som går inn i munnen din. Hos oss på sunt og godt finner du oppskrifter som gir deg et grunnlag for å lage skikkelig mat – som er sunt og godt for deg!
”Are we all allergic to food or are we increasingly allergic to what has been done to it?”
Oppskrifter

Dampede blåskjell

Amerikanske pannekaker
