Det perfekte egget
Tør du å prøve deg på det «perfekte» egget?
Egg har mange bruksområder. Det kan kokes, stekes, brukes som tilbehør, være hovedingrediens i mange retter og er også en viktig ingrediens i bakverk. Hvis du vil koke det perfekte egget er dette faktisk ren vitenskap. For å oppnå en perfekt plomme avhenger nemlig dette av eggets størrelse, hvilken temperatur egget har og gradene på vannet.
For de fleste av oss holder den vanlige koketiden for et egg, som er beregnet til:
Bløtkokte egg: 3-6 minutter.
Smilende egg (fast hvite, bløt plomme): 6-8 minutter.
Hardkokte egg: 8-10 minutter.
Det perfekte egget
Hvis du ønsker det perfekte egget er det mer komplisert. Da må du koble inn vitenskapen. Det er nemlig utarbeidet en egen matematisk formel for å oppnå den beste plommen:
Et vanlig spørsmål om koking av egg er om egget skal tilsettes når vannet varmes opp eller når det koker. For at formelen skal fungere må egget legges i kjelen når det koker for å få riktig varme.
Tips for å koke egg :
- Tilsett salt og eddik i vannet for å unngå at det sprekker
- Dypp eggets butte ende i varmt vann før du legger det i det kokende vannet
- Ha ca. 3-4 cm vann over eggene ved kokingen
- Når vannet fosskoker, reduser til lavere varme
- Skyll egget i kaldt vann etter koking slik at varmen som er igjen ikke fortsetter å koke egget
Hvis du er interessert i å prøve deg, har UIO kjemisk institutt utarbeidet en kalkulator som bygger på denne formelen:
(Prøv her: http://www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/egg/)