Frukt og grønnsaker
Hvorfor er frukt, bær og grønnsaker bra for helsen? Hvilke matvarer bør du ha på kjøkkenet?
Frukt og bær
Frukt gir oss masse næring og vitaminer som er bra for kroppen. Bær inneholder masse antioksidanter og gir kroppen energi. Frukt og bær kan brukes som en erstatning for sukkerholdige matvarer i matlagingen og egner seg godt som et mellommåltid i seg selv. Frukten kan brukes som hovedingrediens i mange oppskrifter, både til frokost, lunsj og middag. Bruk frukt og bær som tilbehør og som en sunn snacks som kos.
Olivenolje og rapsolje
Olivenolje egner seg svært godt til matlaging, som en ingrediens, men også til steking. Grunnen til at olivenolje blir sett på som en sunn olje er fordi den har et høyt innhold av enumettede fettsyrer. Olivenolje inneholder også en del kalorier, så det kan derfor være lurt å begrense mengdene noe.
Rapsolje har et høyt innhold av flerumettede fettsyrer og enumettet fett som gir kroppen de viktige fettypene omega 3 og 6. Rapsolje tåler svært høy varme og egner seg av den grunn veldig godt til for eksempel woking/hurtigsteking.
Tomater
Tomaten inneholder karoten og antioksidanter som er gunstige for immunforsvaret. Tomater kan brukes som basis og hovedingrediens i mange retter som salat, sauser og dressinger.
Løk og hvitløk
Løk og hvitløk brukes gjerne i de aller fleste lunsj- og middagsoppskrifter, fordi de gir maten god smak. Løken er ikke bare bra på smak, den fører også med seg helsemessige fordeler. Løken er full av vitaminer og viktige næringsstoffer. Regelmessig inntak av løk kan forebygge hjerte- og karsykdommer, redusere kolesterolet og beskytte mot kreft. Hvitløk i seg selv dreper bakterier og motvirker infeksjoner. Løken er svært nyttig ettersom den kan lagres over en lang periode uten å bli dårlig.
Salat og grønt
Grønnsaker er en viktig kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter. Kan spises som tilbehør til maten, eller som snacks med riktig tilbehør og tilberedning.
Søtpotet
Søtpoteten regulerer blodsukkeret, beskytter mot kreft og hjertesykdommer, inneholder fiber, er rik på betakaroten, C-vitamin, kostfiber, antioksidanter og andre næringsstoffer. Søtpoteten kan brukes som tilbehør i form av stappe, stekt som potet med mer. Den brukes også som en ingrediens i alt fra dessert til middag og har derfor et stort bruksområde.