Søtningsmiddel
Hva er de helsemessige fordelene ved valg av søtningsstoffer? Hvor får man kjøpt søtningsstoff? Hvilke søtningsstoffer er sentrale i matlaging?
Ettersom sukker har mange negativte helsesmessige effekter (les mer om effektene her) og påvirker i stor grad blodsukkeret vårt, har vi ulike søtningsstoffer vi kan tilsette maten for å erstatte dette. Et vanlig søtningsstoff er sukrin (erytritol) som har 70% av sukkerets søtning og påvirker ikke blodsukkernivået vårt. Søtningsstoffene består av naturlige råstoffer og finnes naturlig i frukt og planter (sukrin lages på druesukker). Det finnes ulike typer av søtning som har ulike formål i matlagningen.
Sukrin/ natreen
Sukrin og natreen er søtningsmidler som erstatter sukker. Det inneholder null kalorier, smaker som sukker, er 100% naturlig, gir ikke blodsukkerstigning (null GI) og virker som en antioksidant. Søtningsmidlene går rett inn som en sukkererstatning i rettene og vi kan da nyte for eksempel desserter uten å tenke på de negative effektene til sukker.
Her får du kjøpt sukrin: Sunkost, Life, Joker, Spar, Kiwi, Meny, Rema 1000 og Funksjonellmat.
Sukrin Gold
Sukrin Gold har 98% færre kalorier enn sukker, påvirker blodsukkeret i svært liten grad (1 GI), og er laget på en naturlig måte. Sukrin Gold brukes ofte som søtning i baking og fungerer svært godt i varme drikker som kakao, te og kaffe. Brukes som topping til bær, grøt og yoghurt, fordi det gir en fyldig søtningssmak.
Her får du kjøpt Sukrin Gold : Sunkost, Life, Meny, H naturkost og Funksjonellmat.
Sukrinmelis
Sukrinmelis kan brukes som en erstatning for melis. Det kan ikke stekes, men brukes i andre kaker og desserter, glasurer, drikke og dekorasjoner. Kjempe god som glasur til sunne kaker og gir en saftig konsistens i baksten.
Her får du kjøpt sukrimelis: Sunkost, Life, Joker, Spar, Meny, Rema 1000, H naturkost og Funksjonellmat.