Blodtype dietten
Dietten som sier deg hva du skal spise og hva du skal unngå ut i fra hvilken blodtype du har
Rundt 2000-tallet var blodtypedietten er bestselger her i landet. Det finnes flere typer blodtypedietter men den mest kjente kommer fra naturopaten Peter D’adamos. Her skal man i prinsippet spise etter sin blodtype og følge det såkalte «ABO-systemet». Dette systemet tar utganspunkt i at vi mennesker har blodtyper som fordeles ut i fra fire ulike kategorier: A, B, O og AB.
Han hevder at blodtype «O» er en blodtype alle mennsker hadde frem til ca 20 000 år f.k. Senere ble de andre blodtypene utviklet seg gradevis i takt med matvarene våre de senere årene.
Teorien bak dietten er at alle mennesker er ulike og trenger ulik mat. Alt av matvarer vi får i oss inneholder stoffer «lektiner» som kan binde seg til antigener på celleoverflatene våre. Lektiner er en type protein som kan binde seg til karbohydratfobindelser i kroppen. Ved feil kost ville disse reagere negativt med blodet vårt og kan resultere i sykdom eller andre plager. Dietten skal skape helsemessige gevinster og det er ikke slik at sunn mat er sunt for alle. Dette var en teori fra Peter D’adoms som senere har møtt kritikk blant fagpersoner som mener dette ikke har rot i virkeligheten.
Matvarene som anbefales i en blodtypediett avhenger naturlig nok av hvilken blodtype du har og deles gjerne inn i tre kategoerier:
– Medisinske matvarer som anbefales.
– Nøytrale matvarer som kan brukes i noen grad.
– Matvarer som bør ungås.
Nærmere 50% av den norske befolkningen har blodtype A eller O.
Blodtype O
Kjennetegnes ofte som sterke, selvstendige og som ledertypen.
- Kostholdet bør inneholde mye proteiner. Kjøtt, grønnsaker og frukt. Spis gjerne sjømat, tang, salt og lever.
- Unngå hveteprodukter, bønner, mais, kål og sennep.
- Sykdommer det er større risiko å pådrag seg ved denne blodtypen er blodpropp, innflammasjoner, leddplager, magesår og allergier
Blodtype A
Kjennetegnes ofte som bofaste, samarbeidsvillig og ordentlige.
- Bør fokusere på den vegetare kosten. Mye grønnaker, sjømat, bønner, frukt og kornsorter.
- Unngå kjøtt, meieripordukter og hvete.
- Sykdommer det er størrerisiko å pådra seg er hjerte-karsykdommer, kreft, anemi, lever-og galleblæresykdom samt diabetes 1.