Fett
Hva er fett?
Hva er fett?
Fettet er en av de viktigste energikildene til kroppen og har derfor en sentral rolle i kostholdet vårt. Fett beskytter organene, inngår i cellene, membraner, gir maten god smak, tilfører viktige fettsyrer og vitaminer. Fettsyrene er delt opp i fire hovedkategorier: mettetfett, transfett, enumettede og flerumettetfettsyrer.
Mettede fettsyrer
Denne fettsyren har ingen nyttige næringsstoffer som kroppen kan benytte. De mettede fettsyrene øker kolesterolet, påvirker blodlipidene negativt og høyner risiko for hjerteinfarkt. Derfor er det hensiktsmessig å redusere inntaket av disse fettsyrene, ettersom det er en fettype man kan klare seg uten. For å dette fettet kan vi bytte fra fete til magre alternativer. Meieri og kjøttprodukter står for over halvparten av inntaket av mettet fett. Eksempler på dette er: kjøtt, palmeolje, meierismør og friterte matvarer.
Enumettedefettsyrer
Som mettet fett er ikke enumettedefettsyrer et behov, fordi kroppen klarer å produsere fettsyren selv. Enumettedefettsyrer har derimot god effekt på blodlipidene, senker kolesterolet og derfor redusert risiko for hjerte-karsykdomer. Eksempler på dette fettet er: oliven og rapsolje, nøtter og frø.
Flerumettetfettsyrer
Flerumettetfett blir sett på som et sunt fett og er en bedre fettkilde enn mettet fett. Noen flerumettede fettsyrer klarer ikke kroppen å lage, og de må derfor komme igjennom kosten. Den inneholder to typer fett som kroppen ikke klarer seg uten: omega 3 og omega 6. Eksempler på matvarer rike på dette fettet er vegetabliskeoljer, fet fisk og tran. Omega 3 finnes i nøtter, soya, rapsolje, fet fisk og omega 6 i olivenolje og solsikkeolje.
Transfettsyrer
Transfett er en usunn type fett som du bør spise minst mulig av. Transfett oppstår når fettsyrer blir herdet, på grunn av ønske om økt holdbarhet. De opprinnelige umettede fettsyrene får samme effekt som mettet fett under herdingen og blir negativt for kolesterolet. Eksempler på matvarer som inneholder dette er kjeks, kaker, potetgull og margarin.
Anbefalt:
Helsedirektoratet anbefaler 25-40% av fettet bør inngå av energiinnholdet fra maten. Reduser mengden transfett og mettede fettsyrer, og bytt ut med enumettede og flerumettede fettsyrer. Det er viktig å huske at kroppen trenger de rette fettkildene. Disse blir omdannet til energi og brukt til dagliglivet, på trening og legger seg ikke som underhudsfett. Fett er forbundet med overvekt, noe som har satt dette næringsstoffet i et dårlig lys. Ved inntak av riktig fett og riktig mengde vil du få en bedre helse og et bedre kosthold.
Eksempler på råvarer av sunt fett som ditt kosthold bør inneholde:
- Nøtter (Mandler er av høy kvalitet)
- Avocado
- Kokos
- Fet fisk (Laks, makrell, laks, tunfisk, ørret)
- Planteoljer
- Omega 3 tilskudd (kapsler eller tran)
Eksempler på produkter du bør unngå å spise for mye av:
- Fett fra rødt kjøtt
- Fett fra pølser, karbonadekaker, hamburger etc.
- Ferdigmat
- Frityrfett
- Fet ost
- Chips