Karbohydrater
Hva er karbohydrater?
Karbohydrat er en fellesbetegnelse på sammensatte sukkerarter og er en viktig energikilde for kroppen. Når kroppen får i seg karbohydrater brytes dette ned til glykose, som igjen kroppen lagrer som glykogen. Karbohydratene (glykogenet) lagres i glykogenlagrene våre og når vi er i fysisk aktivitet henter vi energi fra disse, sammen med fettlagrene til kroppen. Hjernen bruker glykogenet som sin eneste næringskilde og vi er derfor avhengig av glykosen. Glykosen som kroppen har til overs i glykogenlagrene omdannes til fett. Det er derfor viktig at vi er i aktivitet, slik at vi klarer å forbrenne inntaket av karbohydratene eller justerer mengden slik at kroppen ikke lagrer noe som er overflødige.
Vi skiller karbohydratene inn i to kategorier: de raske karbohydratene og de langsomme karbohydratene. Vi bruker en glykemisk index (GI) for å beregne i hvilken grad næringsstoffene øker blodsukkernivået vårt. De raske karbohydratene gir en høy verdi av GI og de langsomme gir en lav verdi.
Raske karbohydrater:
Raske karbohydrater er også kjent som tomme kalorier. Dette er fordi disse karbohydratene ikke tilfører kroppen noen nyttige næringsstoffer som kroppen kan forbruke. De raske karbohydratene gir derfor lite næring, dårlig metthetsfølelse, svingninger i blodsukkeret, kort energi og lite overskudd til resten av dagen.
Det kan være hensiktsmessig med inntak i begrensede mengder etter trening, ettersom de fyller opp de tomme glykogenlagrene kjapt og gir ny energi som kroppen kan forbrenne av. Eksempler på matvarer som innholder denne typen er sukker, hvitt mel, hvit pasta og lyst brød.
Langsomme karbohydrater
De langsomme karbohydratene gir oss et stabilt blodsukker og en god metthetsfølelse. De holder lenger, gir energi, overskudd og tilfører antioksidanter. Kosten vår bør derfor bestå av de langsomme karbohydratene for en jevn blodsukkerstigning, som bidrar til en mer balansert energi igjennom dagen. Eksempel på denne typen er havregryn, fullkornspasta, brun ris, søtpotet, grønnsaker, frukt og bær.
Hvor mye karbohydrater trenger jeg?
Hvor mye karbohydrater kroppen trenger avhenger av aktivitetsnivå, trening (hvilken type trening) og helse. Det er anbefalt at 55-60 % av energitilførselen vår skal komme fra karbohydratene.