10 tips for sunne rutiner
Kom inn i en sunn livstil og lær deg triksene for å spise sunt.
Spis mindre og oftere
Ikke spis mer enn du trenger, men spis til du blir god og mett. Spis små porsjoner om gangen, spis sakte og la magen fordøye maten. Nyt flere måltider om dagen istedenfor å spise mye når du først spiser. Det vil øke forbrenningen din og gi deg mer energi i hverdagen.
Hvilket kosthold har du i dag?
Å kartlegge hva du faktisk spiser er en viktig byggestein for å få et bedre kosthold. Sett deg inn i næringsinnhold og lær deg hva dette betyr. Hva som er store mengder av hvert næringsstoff, kan være viktig å for få en bredere forståelse av hva du får i deg, og hva som eventuelt må endres. På denne måten kan du få en enkel oversikt over kostholdet ditt i dag og sette deg mål for hvor du vil. Vær kritisk til deg selv, og still deg selv spørsmålene: Er jeg fornøyd med maten som spises i dag, hvor vil jeg, og hvilken type mat vil jeg spise?
Få kunnskap om alternativer
Å tilegne deg en basiskunnskap om kosthold tar ikke så lang tid som du tror. Finn ut hvilke matvarer du helst skal styre unna, spiser du dette i dag og hvilke alternativer finnes det.
Planlegg innkjøp
Å ha et sunt kosthold, handler mye om planlegging. Sett opp en ukesmeny og planlegg hvilke ingredienser du trenger til de ulike rettene. Prøv å handle for flere dager om gangen, da det vil spare deg for tid og øke bevisstheten rundt hvert innkjøp. Videre er det viktig at du finner ut hvilke basisvarer som er sentrale i oppskriftene. Basisvarene vil kunne brukes i flere oppskrifter og vil redusere antall storinnkjøp, samtidig som det gir større valgfrihet for variasjon av rettene. Planlegg senest dagen før hva du skal lage dagen etter. Finn ut når du har tid til å lage mat, og gjør gjerne maten klar kvelden før, slik at det bare er steking som gjenstår neste dag. Les mer om basisvarer (her)
Hold orden på kjøkkenet
Bli kjent med kjøkkenet ditt. Finn ut hvor artikler og ingredienser står, slik at du lett finner frem. Hold orden i tingene, slik at du raskere finner det du leter etter. Hvilket utstyr har du, hva finnes og hva trenger du?
Lag maten fra bunnen
Med riktig planlegging lager du mat fra bunnen like raskt som du varmer opp ferdigmat. Bearbeidet mat mister de gode næringsstoffene som råvarene naturlig innehar og det er derfor hensiktsmessig å lage maten selv. For at ferdigmaten skal holde seg over lengre tid må den saltes. Et for høyt saltnivå i kostholdet kan være helseskadelig. Med ferske råvarer vil maten bli sunnere og samtidig dobbelt så god.
Hva fungerer for deg?
Finn ut hvilken mat du ønsker å spise, hvor mye tid, hvor mange maten skal serveres til og økonomi du vil bruke på matlagingen. Det viktigste ved en eventuell kostholdsendring og valg av kosthold er at du føler deg bekvem med kostholdet du har. Noe som fungerer for andre, fungerer ikke nødvendigvis for deg.
Strukturer arbeidsoppgavene
Vit på forhånd hvilke arbeidsoppgaver som skal gjøres for at maten skal bli klar. Det er ingenting i veien med å gjøre flere ting samtidig, når maten koker eller steker. Dekk på bordet, rydd på kjøkkenbenken og vask opp.
Gjenbruk
Ikke kast restene av maten, eller grønnsakene som blir til overs. Finn ut om det er noen andre retter som inneholder disse ingrediensene, eller bruk det som tilbehør til neste måltid.
Prøve og feile
Hvis ikke oppskriften du prøvde var like lett og mer tidkrevende enn du trodde, ikke fortvil! Øvelse gjør mester, og du kommer til å lage den raskere for hver gang du prøver. Erfar problemene du støtte på og lær av disse. Prøv deg frem, gjerne med egne varianter av oppskrifter. Matlaging er ikke så vanskelig som man skal ha det til og ofte blir de beste rettene de du lager selv. Test mange oppskrifter og finn rettene du trives best med.