Maten du bør redusere
Hvilke matvarer bør man se opp for under handleturene?
Å definere hva som er et godt kosthold er ikke enkelt. Vi bombarderes daglig med helsetips og ofte er det uenigheter mellom ekspertene om hva som er bra for oss. Et sunt kosthold vil variere fra person til person, som følge av livsstil og aktivitetsnivå. Det ekspertene er enig om er at kaloriinntak bør balanseres i forhold til forbrenningen og at for store mengder karbohydrater, salt og mettet fett, er næringsstoffer man bør redusere for et sunnere kosthold.
Sukker
Inneholder store menger energi (kcal/kalorier) og tilfører kroppen derfor fort mer kalorier enn vi klarer å forbrenne. Energioverskuddet lagres i glykogenlagrene våre og omdannes til fett. Sukker inneholder også stor mengde av de raske karbohydratene som består av næringsstoffer kroppen ikke kan utnytte. Sukker kan i tillegg svekke immunforsvaret, gi karies og hull i tennene, beinskjørhet, fedme, diabetes, hormonforstyrrelser, stjeler vitaminer og mineraler fra kroppen. Eksempel på sukkerholdige matvarer er sjokolade, kake, godteri og kjaks. Vi kan redusere inntaket av sukker med sukrin, stevia, natreen, honning (små mengder), bær og frukt. Les mer om karbohydrater (her).
Hvetemel, hvit pasta, ris og loff
Hvit mel, pasta, ris og loff inneholder i likhet med sukker tomme kalorier, og gir derfor ingen næring til kroppen. Det er av den grunn hensiktsmessig å velge et grovere mel, fullkornspasta, brun ris og grovt brød, som vil gi kroppen mer kostfiber, de viktige karbohydratene og tilføre andre viktige næringsstoffer. Vi kan redusere inntaket med alternativer som havremel, mandelmel, sesammel, grovt speltmel, maisenna, fullkornspasta, brun ris og grovt brød. Les mer om karbohydrater (her).
Salt og ferdigmat
For høyt inntak av salt kan føre til økning av kolesterol, dehydrert , slapp, oppblåst, øker risiko for hjerte-og karsykdommer og høyt blodtrykk. 70-80% av saltet vi får i oss er skjult i ferdigmaten og halvfabrikata. Forskning viser at svært få vet hvor mye salt de får i seg og vi spiser i gjennomsnitt det dobbelte av hva som er anbefalt. Vi kan redusere inntaket ved å lage maten fra bunnen, tilsette annet krydder og urter i maten. Les mer om salt (her).
Mettet fett
Det mettede fettet øker kolesterolet, påvirker blodlipidene negativt og høyner risiko for hjerteinfarkt. Reduser mengden transfett og mettede fettsyrer, og bytt ut med flere enumettede og flerumettede fettsyrer. Det er viktig å huske at kroppen trenger de rette fettkildene. Eksempler på mettet fett er fett fra rødt kjøtt, fett fra halvfabrikata (pølser, karbonadekaker, hamburger), ferdigmat, frityrfett, fet ost, chips, sjokolade, saus og dressinger. Lag maten fra bunn og finn magrere alternativer for å redusere inntakter av mettede fettsyrer. Les mer om fett (her).