Tips til et sunnere kosthold
8 tips som gjør det lettere å spise sunt.
Frukt og grønt
Frukt og grønt er effektivt mot høyt blodtrykk, overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer. Nasjonalt råd anbefaler å spise minst 5 porsjoner med frukt hver dag, noe som betyr at du i gjennomsnitt må fordoble vårt inntak. Det gir oss masse næring og vitaminer som er bra for kroppen. Det kan brukes som en erstatning for sukkerholdige matvarer i matlagingen og egner seg godt som et mellommåltid i seg selv.
Fisk
Fisk og sjømat inneholder mange næringsstoffer som kroppen trenger. Det er rikt på flerumettede omega 3 fettsyrer, jod, selen, vitamin D og B12 og proteiner. Spis en fiskemiddag hver uke, gjerne 1-2 dager i uken. Det finnes mange oppskrifter på fisk som er godt og kjempe sunt.
Proteinrik mat
Proteinene kalles kroppens byggesteiner, fordi aminosyrene brukes til å bygge opp nye proteiner og drivstoff til cellene våre. Dette inkluder også enzymene som deltar i nesten alle biologiske prosesser som skjer i kroppen, for eksempel når vi bryter ned maten vi spiser til energi. Proteiner er derfor viktig for kroppen og sentral i oppbygning av muskler og skjelett.
Bytt ut søtsuget med andre alternativer
Drep søtsuget med annet enn godterier og sukkerholdige matvarer. Det finnes mange oppskrifter på sunne desserter, som er enkle, gode, og sunne. Bruk sukrin som erstatning for sukker som søtning eller tilbehør. Finn sunne desserter (her).
Drikk mer vann
60% av kroppen består av vann og vi er derfor avhengig av væsketilføring. Det anbefales at vi skal få i oss 2 liter vann daglig. Vann holder på metthetsfølelsen, opprettholder væskebalansen i kroppen og forhindrer forstoppelse.
Magre varianter
Reduser mengden av de dårlige fettsyrene og erstatt disse matvarene med magrere varianter. Det er et stort fokus på å kutte mengdene mettet og transfett, og det finnes mange magrere alternativer som erstatninger. Lag maten fra bunnen, slik at du unngår de usunne tilsetningsstoffene.
Bytt til sukkerfrie pålegg
Bytt ut det sukkerholdige pålegget med et sukkerfritt alternativ. Finn erstatninger for sukkerrike produkter og bytt ut med et sunnere pålegg, som for eksempel syltetøy uten tilsatt sukker.
Grove varianter
Bytt ut det hvite melet, pasta og risen med en grov variant. Det er like godt, gir mer næring og er sunnere!