Salt
Hva er salt og hvorfor har det negativ effekt på helsen?
Salt har alltid vært en effektiv måte å lagre mat på. Det er blitt datert at mennesket har brukt det til oppbevaring av mat helt siden 6000 år f.kr. I senere tid har det vært et stort fokus i media at myndighetene ønsker å redusere innholdet salt i matvarer. Dette er fordi salt binder vann til kroppen og gir oss derfor et høyere blodvolum, som øker trykket på pulsårene. Verdens helseorganisasjon konkluderer med at et høyt inntak av salt kan føre til økning av kolesterol, man blir dehydrert , slapp, oppblåst, øker risiko for hjerte-og karsykdommer og høyt blodtrykk.
Salt er også viktig for kroppen for å regulere væskebalansen, men denne mengden får vi naturlig igjennom maten, uten ekstra tilsetning. Mye av det tilsatte saltet vi får i oss er skjult i ferdigmaten og halvfabrikata. 70-80% av saltet kommer fra kjøttvarer, ost, brød og snacks. Det er derfor hensiktsmessig å se på næringsinnholdet i den fabrikkerte maten:
Høyt saltinnhold: 0,5 g natrium
Middels saltinnhold: 0,1- 0,5 g natrium
Lavt saltinnhold: 0,1 g natrium
Anbefalt
For å redusere saltbruken til anbefalt nivå bør vi lage maten fra bunnen, slik at vi kan styre unna ferdigmat med høyt saltinnhold. Tilsett et annet krydder til maten og unngå å bruk saltet som smakstilsetning. Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak på 5 gram (mindre for barn). Det gjennomsnittlige forbruket for nordmenn i dag ligger på 10 gram, altså det dobbelte av anbefalt dose.