Slik behandler du kyllingen
5 enkle tips og forhåndsregler til hvordan du behandler kyllingen.
Kyllingen har fått mye fokus i media den siste tiden. Det fremstilles som et farlig kjøtt å spise og kan inneholde antibiotikaresistente bakterier. Det man bør vite er at det ikke er farlig å verken ta på eller spise kyllingen. Det handler om å ta noen få forhåndsregler og ha en god kjøkkenhygiene. Her er noen tips for å beskytte deg mot de uønskede bakteriene i kjøttet:
Temperatur
Sørg for at kjøttet er ordentlig varmebehandlet. Kok og stek kjøttet til det er ordentlig gjennomstekt/kokt. Skjær gjerne kjøttstykket i to for å se om det er ferdig eller bruk et steketermometer og finn temperaturen i kjøttet.
Eget utstyr
Bruk egen fjøl og kniv til ulike formål og pass på å holde det rå kjøttet adskilt fra andre matvarer. Ha gjerne eget utstyr for grønnsaker, kjøtt og en egen for kylling. Ikke bruk kniven du nettopp brukte til kjøtt til håndtering av andre matvarer (for eksempel salaten) og husk å vask utstyret godt etter bruk.
Rekkefølgen på utstyret
Skal du bruke samme kniv eller skjærebrett til kjøtt og grønnsaker, start med grønnsakene og avslutt med kjøttet. Da vil ikke bakteriene fra kyllingen smitte over på de andre råvarene.
Vask hendene
Når du håndterer rå kylling er det viktig med en god håndhygiene. Vask hendene før og etter du har vært i kontakt med kjøttet. Hvis du har vært i kontakt med kyllingen, bør du vaske hendene før du håndterer andre matvarer.
Rent utstyr
Bruk alltid et rent kjøkkenutstyr når du begynner matlagingen. Vask gjerne over en ekstra gang hvis du er usikker. Dobbeltsjekk også at du har rene håndkler og kluter til oppvasken.