Havregryn
Bli kjent med de positive helseeffektene av havregryn og de mange bruksområdene.
Havregryn er i dag kjent som en god frokost, lunsj eller middag, da spesielt gjennom grøten. Havregryn ble faktisk ikke brukt som mat for oss mennesker før i senere tid. Tidligere var havregryn først og fremst hestefor, men ble fremstilt som havregrøt på 1900-tallet. Havre har fått et mye større fokus nå enn tidligere grunnet sine gode helseeffekter.
Havregryn består av 100% fullkorn som tilfører oss rikelig med kostfiber og viktig energi. De fenoliske syrene som vi finner i havre, er en type melkebakterie som er svært bra for kroppen. Havre inneholder den langsomme typen karbohydrat som gir oss et stabilt blodsukker og en god metthetsfølelse. I tillegg tilfører det energi, overskudd og antioksidanter til kroppen. Havregrynet inneholder også betaglukan (fiber) som senker kolestrolnivået i blodet og motvirker sykdommer. Fibrene kan hjelpe også hjelpe oss å forhindre forstoppelse og gir en bedre metthetsfølelse.
Hvordan bruke havregryn
Ikke bare er havregrynet bra for kroppen, men de har også et stort bruksområde. Det kan brukes i matlagingen som gryn, i grøtform og som mel. På grunn av de mange bruksområdene har havregryn blitt en viktig ingrediens og en basisvare som alle bør ha tilgjengelig på kjøkkenet.
Grynene kan også brukes i frokostblandinger eller stekes til sprø toppinger på yoghurt og desserter. Melet kan brukes som en direkte erstatning for det hvite melet, og vil være et mye bedre alternativ i mange oppskrifter. Havremelet kan brukes som en hovedingrediens i de fleste typer bakst og tilfører energi og viktige næringsstoffer for kroppen. Vi kan kjøpet melet i butikken, men det kan også lages ved å finmale havregryn i en blender.
Oppskrifter
Havremel:
Ingredienser: Havregryn
Slik gjør du: Hell havregrynet i en blender og finmal grynet til mel. Oppbevar melet på krukke eller i en pose.

Havrelapper

Havregrøt

Havregrøt med eggehvite

Havregrynskake

Havregrøt med banan og peanøttsmør

Havregrynmusli
Næringsinnhold (lettkokte) (100g):
Energi: 1520kj / 376 kcal, Protein: 13 g, Karbohydrat: 61 g, hvorav sukkerarter: 1 g, Fett: 7g, hvorav mettet fett: 1,4 g, hvorav enumtettet fett: 2,7 g, hvorav flerumetted fett: 2,6 g, Kostfiber: 8,5 g, hvorav beatglukaner: 4,7 g, Natrium: 0,004 g, Jern: 4 mg (29%*), Tiamin: 0,5 mg (34%*)
*% av GDA (anbefalt daglig inntak)